Karamellitehtaan muisto

JUKKA VALMU

3.1. – 28.2.2017

Hämeenlinnan Taiteilijaseura ry on koonnut taiteilija JUKKA VALMUN

(Sääksmäki 27.8.1936 – Hämeenlinna 1.4.2016) muistonäyttelyn. Näyttely on esillä Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa, kahvila Laurellissa ja lääkärikeskus Mehiläisessä. Jukka Valmu oli taiteilijaseuran jäsen vuodesta 1978.

Jukka Tapio Valmu syntyi Sääksmäellä, josta hän muutti lapsena Hämeenlinnaan. Sääksmäki säilyi kuitenkin hänelle merkittävänä paikkana, jossa hän vietti kesiä ja jonka maisemia hän ikuisti maalauksiinsa. Nuorena merillä viettämänsä ajan jälkeen Valmu teki pitkän, lähes 40-vuotisen työuran Hämeenlinnan kaupungin palveluksessa. Hämeenlinnassa hän tapasi myös puolisonsa Sirkka-Liisan, jonka kanssa hänellä on kaksi lasta. Taidetta Jukka Valmu opiskeli Vapaassa Taidekoulussa Helsingissä vuosina 1964-65. Hän osallistui myös useille taideleireille Hämeenlinnassa, Sääksmäellä ja Hauholla.

Jukka Valmu oli tuottelias taiteilija, jolla oli aina jokin projekti meneillään. Öljyvärimaalauksen lisäksi hän teki mm. grafiikkaa, ja aiheet vaihtelivat maisemista ja kukista abstrakteihin aiheisiin. Valokuvaus oli hänelle tärkeä harrastus, ja nuorempana hän kirjoitti runoja ja aforismeja. 1980 -luvulla Jukka Valmu kiinnostui juutalaisuudesta, mistä näkyy myös vaikutteita hänen maalauksissaan. Hän opiskeli omatoimisesti hepreaa ja vieraili Israelissa kahdesti.

Jukka Valmu osallistui vuodesta 1959 lähtien näyttelyihin, mm. Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton näyttelyyn Kemissä, Hämeenlinnan Taiteilijaseuran vuosinäyttelyihin Hämeenlinnan Taidemuseossa sekä seuran vierailunäyttelyihin Neuvostoliitossa, Norjassa, Länsi-Saksassa ja Puolassa. Jukka Valmun toksia on Suomen valtion ja Cellen kaupungin kokoelmissa ja sekä yksityisissä kokoelmissa Suomessa ja Ruotsissa.

Elämä on hyvää terapiaa taidetta varten.”

Halusimme tehdä näyttelystä laajan katsauksen Jukka Valmun erilaisia tyylisuuntia edustavista teoksista. Kolmessa näyttelypaikassa nähdäänkin Valmun tuotantoa peräti kuudelta eri vuosikymmeneltä. Abstrakti ja esittävä maalaustyyli vaihtelivat luontevasti Valmun laajassa tuotannossa. Kirjaston näyttelyseinällä nähdään abstrakteja teoksia 1960-90 -luvuilta. Valmun teoksista ja niiden nimistä löytyy myös huumoria, kuten esimerkiksi ”Jarru” ja ”Karamellitehtaan muistotaulu”, jonka mukaan näyttelykin on nimetty. Lääkärikeskus Mehiläisessä on esillä maisemia kotimaasta ja Israelista. Jukka Valmu kuvasi teoksissaan myös kotikaupunkinsa Hämeenlinnan katunäkymiä, joita nähdään Kahvila Laurellissa.